Dia 9 – El Pistoler

alekhine.png

La pistola d’Alekhine és un dels patrons més coneguts entre la majoria dels jugadors, segurament per la seva bona descripció gràfica de la configuració de peces que el conformen: una alineació de peces majors en una mateixa columna, amb les dues torres per davant de la dama.

Certament, Alexander Alekhine va ser el primer campió mundial en emprar aquest patró en una de les seves partides, concretament en la seva victòria contra Aron Nimzowitsch a San Remo l’any 1930. El que resulta realment curiós és que el mateix Nimzowitsch ja havia emprat aquest patró divuit anys abans en la seva victoria sobre Salwe al campionat rus de 1912!

Podem dir que el pistoler va abatre el creador amb la seva pròpia arma i a sobre hi va deixar escrit el seu nom.

En l’article d’avui es mostren els inicis de la pistola d’Alekhine. Com sempre, és recomanable seguir la partida amb un tauler físic i aturar-se a pensar i triar una jugada cada cop que apareix un diagrama amb una pregunta.

 

Alexander Alekhine – Aron Nimzowitsch

San Remo 1930

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Cc3 Ab4 4.e5 c5 5.Ad2 Ce7 6.Cb5 Axd2+ 7.Dxd2 O-O 8.c3 b6

El pla de les negres consisteix en desfer-se de l’alfil dolent de c8 canviant-lo pel de f1, però tal i com es veurà a la partida això no és tan fàcil com sembla.

Era més natural jugar 8…Cf5!, amb idea de lluitar contra l’entrada del cavall blanc a d6.

9.f4 Aa6

Les negres pressionaran el cavall de b5 per forçar a4, i llavors portar el seu cavall a a5, però les blanques disposaran d’un recurs per a evitar-ho, amb el que Nimzowitsch probablement no comptava.

10.Cf3 Dd7 11.a4 Cbc6

diag001.JPG

 

El cavall negre es dirigeix a a5. Com han de reaccionar les blanques?

12.b4!

No només es priva al cavall del salt a a5, sino que també es força una transformació estructural al centre que beneficiará clarament a les blanques.

12…cxb4

Si les negres tanquen el flanc de dama amb 12…c4, les blanques disposen de via lliure per a llançar l’atac al flanc de rei, on tenen clar avantatge d’espai.

13.cxb4 Ab7 14.Cd6 f5?

diag002.JPG

 

Un error estratègic important, tenint en compte com les blanques ho aprofiten a la partida. Probablement Nimzowitsch estava preocupat per un possible atac blanc al flanc de rei.

Per què aquesta jugada és un error? Com ho aprofiten les blanques?

15.a5!

Aprofitant que les negres no poden capturar a a5, les blanques s’asseguren la casella b5 per l’alfil i amenacen amb seguir avançant el peó a a6.

A posteriori, després de veure aquesta forta resposta, sembla clar que les negres l’havien d’evitar amb 14…a5 ja que després de 15.Ab5 (15.b5 Cb4 no dona res a les blanques) 15…axb4 16.O-O, les blanques encara s’han de preocupar de recuperar el peó i no aconsegueixen desenvolupar una iniciativa tan forta com a la partida.

15…Cc8

Les negres s’afanyen a eliminar el potent cavall de d6, però això no és suficient per a resoldre els problemes que vindran per la columna c.

Capturar el peó era clarament dolent per a les negres: 15…bxa5 16.b5! seguit de 17.Txa5 amb forta pressió al flanc de dama.

16.Cxb7 Dxb7 17.a6 Df7

Pressionar el peó de b4 amb 17…De7 no funciona perque després de 18.Ab5! Cxb4? 19.Tb1 el cavall no té sortida.

18.Ab5

Les negres veuen venir problemes importants per la columna c, on ressaltarà la debilitat de les caselles c6 i c7. Per a mantenir tot defensat, les peces negres comencen a quedar lligades.

18…C8e7 19.O-O h6 20.Tfc1 Tfc8 21.Tc2 De8

La retirada del cavall tampoc funciona: 21…Cd8 22.Tac1 Txc2 23.Txc2 Tc8 24.Txc8 Cxc8 25.Dc3, la dama entra a c7 i les blanques guanyen.

diag003.JPG

 

En la posició actual, a més del potencial ús de la columna c, les blanques compten amb una molesta clavada del cavall de c6. Com es pot treure profit de tot plegat?

22.Tac1

Tot passa per muntar la pistola d’Alekhine a la columna c! Aquesta va ser la primera vegada que Alekhine va fer servir aquest patró, tot i que ho podria haver aconseguit en menys jugades optant per l’alternativa superior 22.Ta3! La torre va a c3 i la dama a c1, arribant a la posició desitjada en només tres jugades.

En tot cas, les negres no poden fer front a l’explotació de la columna c per part de les blanques.

22…Tab8 23.De3 Tc7 24.Tc3! Dd7 25.T1c2 Rf8 26.Dc1 Tbc8

diag004

 

La pistola ja està muntada, però les negres semblen haver assolit una resistent fortificació del seu flanc de dama. Què cal per a fer-la caure?

27.Aa4!

L’amenaça de guanyar una peça amb 28.b5 obliga a les negres a entregar el peó de b i així guanyar algun temps per a reforçar encara més la posició.

27…b5 28.Axb5 Re8 29.Aa4 Rd8

diag005

 

El rei ha arribat a d8 i la torre de c7 queda defensada, de manera que el cavall és ara lliure de retirar-se si és atacat per mitjà de b5. Davant l’aparent solidesa defensiva de les negres, de quin recurs disposen les blanques per a decantar definitivament la balança?

30.h4! 1-0

Zugzwang!

Quan s’acabin els moviments de peons, les negres es veuran obligades a moure una de les sis peces que conformen la seva estructura defensiva, amb pèrdues materials decisives. Per aquest motiu, Nimzowitsch va abandonar.

Com s’ha pogut veure en aquesta partida, en què Alekhine va emprar per primera vegada la seva pistola, la triplicació de forces a la columna c resulta molt útil per a explotar les debilitats que les negres hi tenen. És important que la dama ocupi la darrera posició, ja que són les torres les que han de ser canviades per a que la dama acabi entrant i aprofiti el forat deixat pels canvis.

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.