Per molt que puguin sorgir dubtes respecte a l’execució de la coronació, les posicions en que un o els dos jugadors disposen de dues dames són curioses però no resulten impensables per al jugador experimentat. Però, qué podem dir d’altres configuracions de peces més estranyes? Es poden donar a les nostres partides o són simplement material per a llibres d’estudis artístics?
En l’article d’avui es presenten algunes posicions ben curioses que es van donar a partides reals entre jugadors de nivells diversos. Aquest tipus de posicions són especialment útils per a desenvolupar la imaginació i la creativitat.
Albert Granovskiy (2290) – Ursula Grochocinska (1851)
Marianske Lazne op 2013
Després de 52 jugades, les blanques tenen una posició guanyada, tot i que no ho és per mitjans convencionals. Quina és la jugada clau?
53.g8=C+!
Les blanques aconsegueixen guanyar amb tres cavalls!
També és guanyador capturar l’alfil, tot i que encara requeriria certa habilitat per a fer el mat amb dos cavalls contra rei i peó.
Per contra, coronar dama no val: 53.g8=D? b2+ 54.Rd1 b1=D+ i les negres igualen la partida.
53…Rg5 54.Cxe4+
Un cop eliminat l’alfil, els tres cavalls coordinen per a capturar els peons i acabar fent mat al rei negre. La posició final, després de 77 jugades, és realment curiosa.
A l’inici de l’article s’ha dit que posicions amb dues dames no resulten tan estranyes, però… existeixen posicions reals amb tres dames? No cal anar gaire lluny, el gran mestre espanyol David Antón va guanyar una partida espectacular l’any 2011 on es va veure un final de tres dames blanques contra tres dames negres!
David Antón (2469) – Alejandro Franco (2454)
Elgoibar 2011
Després de 73.g8=D, les blanques coronen la sisena dama de la partida. La posició és extremadament difícil, i qualsevol imprecisió pot suposar la diferència entre la victòria i la derrota. Les blanques tenen avantatge ja que un hipotètic canvi massiu de dames les deixa amb un final potencialment guanyador, però la conversió no és gens senzilla.
73…Daa3 74.Dgg3
La darrera jugada blanca dona a les negres una oportunitat per a forçar les taules. Com ho poden aconseguir?
74…Dxf3+?
El canvi de dames permet a les blanques seguir pressionant. En canvi, les negres aconseguien l’empat amb la següent continuació espectacular: 74…Ddxf2+! 75.Dgxf2 Dxf3+ 76.Rxf3 Dc3+! 77.Dxc3 i el rei negre queda ofegat!
75.Dxf3 Dc2 76.Db5+ Dcb2?
Un nou error que ara permet a les blanques guanyar la partida amb varies continuacions alternatives. Intenteu trobar alguna d’elles.
77.Dfd3+
La jugada de la partida permet guanyar per mitjà dels canvis de dames. No obstant, els mòduls es decanten per 77.Df1+ i donen un avantatge molt més gran que el de la partida, però les variants resultants són qualsevol cosa menys immediates.
77…Dxd3 78.Dxd3+
A mesura que les dames van desapareixent, la victòria blanca s’apropa.
78…Rc1 79.Rf3 Dd4 80.De2
Calia evitar 80.Dxd4?? exd4 i curiosament l’únic peó negre és impossible d’atrapar per al rei blanc.
80…Dd6 81.Dc4+ Rd2??
Un error definitiu que permet un remat directe. L’alternativa 81…Rb2 encara hauria fet treballar molt a les blanques per a imposar-se.
82.Dd5+ 1-0
El canvi de dames forçat deixa a les blanques un final molt fàcil de convertir.