Història del Club

Enfrontament entre els equips de Manresa i Terrassa el 1935
Enfrontament entre els equips de Manresa i Terrassa el 1935

El Club d’Escacs Terrassa es va fundar el 25 de setembre del 1933, al local del carrer Jodis (ara c/Dr.Ullés) núm.1 de Terrassa. El seu primer president va ser Amadeu Morera.

A Terrassa es practicava assíduament els escacs a llocs típics de l’època, el Casiso del Comerç, centres socials, etc. El primer campionat d’escacs que es va organitzar a la ciutat de Terrassa es va celebrar el 1922, abans de la fundació del club. Això mostra la inquietud escaquística que hi havia a la ciutat.

La necessitat d’agrupar els jugadors i donar-los un lloc per practicar en condicions aquest joc va portar l’any 1933 a la fundació d’aquesta societat.
Al llarg dels anys i, en ocacions, obligats per les circumstàncies (riuada de  1962) aquesta entitat ha anat canviant llur raó social fins arribar a la que té ara.

Al club s’han format jugadors locals que han assolit un nivel important: Agustí Massó, (MC) Romà Bordell, (MC) Jaume Mora, (MN) Josep Ridameya, (MC) Amadeu Morera, (FM) Alexandre Pablo, (MC) Luciano Francino, (MI) Miquel Farré, (MI) Joan Pomés, (FM) Xavier Mateu, (FM) Marcel Ubach, (MF) Emili Simon.

Equipo-Club-Ajedrez-Terrassa-1969
Equip del C.E Terrassa, Campions de Catalunya 1969 (Asseguts: Mora, Francino, Miquel Oliveras, Josep Carnicé (delegat), Emili Simón, Altés y Puig Nadal. Drets: Amadeu Morera, Miquel Farré, Francesc Valls, Ridameya, Francesc Prat, Enric Pablo, Ramón Simón i Jordi Antigua)

Dintre de la llarga llista de títulats internacionals que han jugat defensant el club a les competicions oficials, trobem grans mestres (GM) com Viktor Moskalenko, Roberto Cifuentes, Yuri González, Miguel Muñoz-Pantoja,  Walter Arencibia, Lluís Comas o David García-Ilundain. I mestres internacionals (MI) tant coneguts com Víctor Vehí, Alejandro Ríos-Parra, Ricardo Calvo o Fermín González Vélez.

Com entitat organitzador de competicions, el club d’escacs Terrassa ha estat molt activa (l’Obert de Terrassa té més de 60 edicions), però no va ser fins l’any 1960 que el club va organitzar el seu primer Campionat Internacional tancat on participaren el GM Albéric O’Kelly, (FM) Dimitrije Bjelica, (MI) Joaquim Durão, el mestre nordamericà Hugh Edward Myers i els mestres locals: Ridamenya, Francino, Bordell, i Massó. El torneig va ser guanyat per O’Kelly amb 7 punts de 7 partides.

i-torneo-internacional-de-terrassa-1960-clasificacion-orden-puntuacion

Posteriorment s’han organitza quatre Campionats Internacionals tancats els anys 1989, 1990, 1991 i 1992, on van participar forts jugadors de fama mundial com GM Ivanovic, GM Orestes Rodríguez, GM Bellón,  GM Pia Cramling, GM Michael Adams, GM Ivanchuk, GM Elhvest, GM Epishin, GM Romanishin, GM Illescas, GM Lautier, GM Georgiev, GM Spraggett, GM Moroviv, GM Azmaiparashvili o el futur campió mundial GM Veselin Topalov.

partida-adams-lautier-III-Torneo-Internacional-Terrassa
Adams vs Lautier (Terrassa 1991)

També s’ha de esmentar que el club ha rebut les visites de campions mundials com Boris Spassky el 1969, i Garry Kasparov el 1989.

En els 85 anys d’història del club, el palmarés de l’entitat acumula 1 títol de Campió d’Espanya de Divisió d’Honor (1985) i 3 subcampionats, juntament amb un títol de Campió de Primera Divisió d’Espanya (1996); 5 titols de Campió de Catalunya de Divisió d’Honor i 12 subcampionats; 3 Copes Catalanes i 6 títols de partides llampec per equips.