En contra del passaport covid per jugar la Lliga d’escacs.

Escacs i Passport Covid

Aclaració: Aquest article no va en contra de la vacunació i no vol representar l’opinió (a favor o en contra) de la resta dels jugadors i socis del Club d’Escacs Terrassa, només de la junta actual sobre l’utilització innecesària del passport de vacunació.

La Lliga Catalana per equips d’escacs es tornarà a disputar després que arribés la pandemia. Moltes aficionats i clubs tenim ganes de tornar a jugar la competició i la Federació Catalana ha publicat el protocol de mesures contra el covid., d’obligatorietat pels que participin a la competició:

 • Ventilació de la sala abans de la competició.
 • Neteja i desinfecció del local de joc.
 • Mascaretes dintre de la sala de joc.
 • Disponibilitat de Gel Hidroalcohòlic
 • Limitació d’aforament al 70%.
 • Obligatorietat de presentar el PASSAPORT o CERTIFICAT COVID.

Des del club entenem que totes les mesures que ajudin a prevenir la propagació de qualsevol enfermetat són importants, i hem de fer tot el possible per la seguretat de tots els participants, però alguna de les mesures imposades creiem que són “postureig” per donar “sensació de falsa seguretat” i discriminen a persones.

No es referim a la ventilació de la sala ara que es jugarà a l’hivern; que no s’indica les condicions, ni temps de ventilació o antel.lació. Tampoc a la desinfecció del material de joc compartit, tot i que no sigui una gran font de transmissió (1)(2), però tota higiene és poca sigui en pandèmia o sense.

La nostra discrepancia és contra demanar el “passaport covid”, no de les vacunes.

Abans de les vacunes, l’índex de mortalitat [IFR] va ser entre el 0,5 i 1% dels infectats segons l’edat (3), on +90% teníen més de 70 anys d’edat (5). Però en el darrer any, amb la vacuna la fatalitat ha baixat fins a 5 vegades entre el vacunats (4). Això és indubtable i és un gran progrés per tornar a la normalitat d’abans de 2020.

No obstant, sabem que el virus es transmet majorment per l’aire amb la proximitat entre les persones, per això portem la mascareta, estiguin els transmissors vacunats o no vacunats (6)(7).

Llavors, si els vacunats transmeten el virus igual que els no vacunats, i el 90,4% de la gent més gran de 12 anys (8) tenen la vacunació de pauta complerta… Quin sentit té discriminar al 10% de la població d’anar a restaurant, activitats d’oci o fins i tot, jugar a escacs?

La vacunació és voluntària, de moment. I la gran majoria de la població (+90%) ha triat posar-se-la per protegir-se més. Però hi ha gent que ha triat no fer-ho lliurement, ja sigui convicció, inseguretat o dubtes als efectes secundaris (9). Siguin quins siguins els seus motius no són cosa nostra.

Des dels organs polítics s’ha decidit anar contra un col.lectiu i apartar-lo de la vida social si no “passa de l’aro” en nom del “bé comú” que no ha demostrat que aporti cap bé adicional a la transmissió. Si agafem aquesta vara de mesurar, per què no discriminem a la gent obesa que són els tenen un 10 vegades més mortalitat? O deixem als majors de 70 anys que surtin al carrer? O retirem la sanitat als fumadors? Oi que no fem discriminacions i deixem que la gent triï què vol menjar, fumar, fer o no esport, etc…? [Aquest parragraf és sarcàstic]

El passaport covid i portar apps al mòbil per “fitxar” a cada lloc on anem potser el primer pas per implantar més restriccions de libertats personals a col.lectius de persones que el govern de torn triï a dit, ja sigui per impostos, per què visiten massa el McDonalds o estàven a una manisfestació en contra del partit que mana. Un cop entrem al joc de donar les dades al govern d’on som i on estem, podem implantar una mena de “carnet ciutadà” mitjançant apps o QRs que et deixaràn fer només els que ells autoritzin prèviament “pel teu bé”. (10-15)

Les entitats (i la Federació) no hauríem de participar de la discriminació del passport covid i violar la privacitat de les persones, ja que no aporta cap millora al problema de la transmissió del virus i aparta gent de la competició i la societat.

Consulta a la Federació sobre les sancions

Hem consultat al Federació Catalana d’Escacs, mitjançant correu electrònic, els següents dubtes sobre l’aplicació del passaport covid i aquestes han sigut les respostes:

 • Si un jugador es nega a presentar el passport covid abans de jugar.
  FCdE: “Si un jugador es nega a presentar el passaport covid, el delegat local no li ha de permetre l’entrada al local. Si es nega a abandonar la sala, es posa a l’acta i se li sancionarà per falta molt greu.”
 • Si un delegat o club es nega o no comprova el passport covid dels jugadors abans de jugar.
  FCdE: “Cada delegat comprova els certificats de l’equip contrari. Si un delgat es nega a complir el protocol, ho poseu a l’acta, ho notifiqueu a l’àrbitre de guardia i jugueu sub-condicione o marxeu de la sala, en funció de l’incompliment que sigui. Si es perquè no sabeu si el vostres adversaris tenen certificat covid, podeu abandonar la sala després de deixar constància a l’acta i l’àrbitre de guàrdia. El Comitè de Competició de la Federació decidirà la sanció al club infractor.”
 • Qui està capacitat per sancionar en aquests casos? La FCdE o una entitat superior?
  FCdE: “En aquests casos, per incompliment del protocol, la Federació sanciona en primera instancia, desprès poden haver-hi recursos fins arribar a la Generalitat.”
 • Quins són els procediments de reclamació o defensa que tenen els jugadors, delegats o clubs incompleixin el protocol covid (passport covid).
  FCdE: “Procediments, de reclamació, explicat en el punt 2. Naturalment si l’acta no queda clar la reclamació, també un escrit al correu de la Federació per explicar millor el conflicte.”
 • Quina serà la obligatorietat pels clubs de demanar el passport covid als campionats que ells organitzin?
  FCdE: “El protocol covid de la Federació només es obligatori per proves organitzades per la pròpia Federació. Si l’organitzador es un club o un consell esportiu poden seguir el protocols que considerin convenients.”

Resum:

Com a club d’escacs humild no ens podem posar “valents i desafiants” amb una mesura de la que no estem d’acord, ja que seríem sancionats i aniria en contra dels socis del nostre club. A part que ha estat una norma imposada al darrer moment, si no potser ho haguessim plantejat d’una altre manera.

Expresem la nostra disconformitat com a junta amb l’utilització del passport covid a la Lliga d’esacs i deixarem que siguin els jugadors qui triïn si volen participar lliurament, sabent que acceptar i participar de segons quines “mesures” poden tenir repercussions futures més enllà que només jugar una partida d’escacs al per equips.

Atentament,
Junta del Club d’Escacs Terrassa.

Informació i enllaços referenciats adicionals:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.